



Rwanda IGF 2022 Agenda

"Resilient Internet for a shared, sustainable and common future"

03 November 2022

Time	Session	Panelist/Speakers	Duration
8:30-9:00	Registration of participants	Committee Members	30 Min
9:00-9:05	Opening remarks	CEO - RICTA	5 Min
9:05-9:20	Keynote Speech	Ms. Julianna Lindsey UNICEF Representative - Rwanda.	15 Min
9:20- 9:35	Guest of Honor Remarks	Hon. Min. Paula INGABIRE MINICT	15 Min
9:35-10:20	Session Moderator (Jackie Lumbasi) Connecting People and access to information. Rwanda Case study As internet access proves critical, we are missing targets to connect everyone and ensure equitable access to available and appropriate data. 2.7 billion people still don't have internet access. Based on current trends, it will be later than 2050 by the time they do, far short of the UN Sustainable Development Goal to achieve universal connectivity.	Victor MUVUNYI, Emerging Technologies Senior Technologist, Ministry of ICT and Innovation. Dr. Didacienne Mukanyiligira, Technology Innovation and Intellectual Property Analyst, NCST	
10:20- 10:40	Presentation 1 Addressing the challenges of the rise of Big, Open and Linked Data and Big Data Algorithmic Systems which are often based on machine learning and other forms of Artificial Intelligence in contemporary citizen lifestyles.	Col. David KANAMUGIRE CEO - NCSA	20 Min
10:40- 11:00	Coffee break	Committee	20 Min
11:00- 11:45	Session 2 Moderator (Alex Ntale) Mitigating Internet Fragmentation.	Dr. Jean Baptiste MBANZABUGABO	45 Min





	A critical look at the three forms of Internet Fragmentation: Technical: Conditions in the underlying infrastructure that impede the ability of systems to fully interoperate and exchange data packets and of the Internet to function consistently at all endpoints. Governmental: Policies and actions that constrain or prevent certain uses of the Internet to create, distribute, or access information resources. Commercial: Business practices that constrain or prevent certain uses of the Internet to create, distribute, or access information resources.	Dean School of Computing and Information Technology- University of Kigali. Mr. Christian MUHIRWA, CEO, BSC	
11:45- 12:05	Presentation 2 Industrial revolutions and the shaping of the international knowledge structure. Who is setting the rules governing the production, use, and dissemination of knowledge, and to what ends.	Alain NDAYISHIMIYE. Project Lead AI/ML Center for 4IR, Rwanda.	20 Min
12:05-12:30	Presentation 3 Digital transformation is accelerating in the wake of the COVID-19 pandemic. The future is arriving faster than expected. While digital technologies have dazzled with the brilliance and prowess of their applications, they have so far not fully delivered the expected dividend in higher productivity growth. A presentation on "DIGITAL TRANSFORMATION: PROMISE AND PITFALLS"	Norman Schräpel. Head of Cluster Digital Transformation & Digital Economy, GIZ Rwanda	25 Min
12:30- 1:30	Lunch	Hotel	1 hour
1:30-2:00	Moderator (Robert Ford) Rapporteur (Geoffrey KAREGEYA) Recap session - Validation of sessions outcome and draft of the RWIGF resolutions report	Plenary	30 min



























